Aankondiging Nederlands Kampioenschap Biersommelier 2022, 1 juli 2022 te Fort Everdingen

Persbericht 2e NEDERLANDS KAMPIOENSCHAP BIERSOMMELIERS

Den Haag, 27.6.22

Tripel en zweetsokken: Nederland krijgt een nieuwe kampioen biersommelier

Maandag 11 juli organiseert het Nederlands Gilde der Biersommeliers (NGBS) in Everdingen zijn tweede NK. Bij fortbrouwerij Duits & Lauret wordt op basis van een stevige competitie bepaald wie zich Nederlands Kampioen biersommelier 2022 mag noemen. En daarmee de opvolger wordt van Pepijn van der Waa. De finalisten van het NK verdienen bovendien een plek in de equipe die Nederland vertegenwoordigt op het WK voor biersommeliers. Dat gaat in september over de bühne in München.

Tripel, Hazy IPA of Imperial Stout – een goede biersommelier onderscheidt bierstijlen door blind te proeven. En benoemt ook zonder verdere context wat er mis is met een bier door herkenning van smaakafwijkingen: karton, babykots, zweetsokken…. Daarbij beschikt een beetje biersommelier over gedegen kennis van de meest uiteenlopende facetten van het brouwen en de internationale biercultuur. Tot slot wordt zij of hij geacht op basis van al die skills met minimale voorbereiding een presentatie te houden over een bier, waarvan toehoorders spontaan zin krijgen om een glas te proeven.

Op 11 juli in Everdingen

Het spreekt dan ook voor zich dat het Nederlands Kampioenschap voor Biersommeliers precies uit deze vier onderdelen bestaat. Op maandag 11 juli vindt het plaats van 12.00 tot 19.00 uur bij fortbrouwerij Duits & Lauret in Everdingen.

Nederland beschikt inmiddels over ruim 300 internationaal gediplomeerde biersommeliers. Daarbij is de trend dat ook steeds meer vrouwen ervoor kiezen hun kennis over bier en brouwen, verantwoorde alcoholconsumptie, proeven en smaak te verdiepen.

Waarom zijn biersommeliers belangrijk?

Wat hebben we aan al die Nederlandse biersommeliers? Brouwers profiteren niet alleen van hen door de tot de verbeelding sprekende verhalen die sommeliers in staat zijn over hun bieren bekend te maken, bij consumenten en bierliefhebbers. Maar ook door kritisch te proeven de smaak en kwaliteit van hun product naar een hoger niveau te tillen. Horeca kan de vruchten plukken van het werk van biersommeliers doordat zij door het verspreiden van kennis over en liefde voor bier bijdragen meer geld te verdienen met bier. En als consument heb je wat aan biersommeliers, omdat ze jou helpen meer te genieten van bier. Hoe meer je weet over wat je drinkt, hoe meer je kunt genieten.

Tijdens het NK voor biersommeliers gaat het niet alleen over de vraag wie de opvolger wordt van Pepijn van der Waa. Hij kroonde zichzelf bij de eerste editie van het EK in 2018 tot kampioen. Er zijn ook tickets te verdienen voor het WK voor biersommeliers dat in september wordt gehouden in München. Het NGBS vaardigt de vijf finalisten van het NK af in het team dat Nederland daar vertegenwoordigt.

Wil jij als gast aanwezig zijn bij het NK voor biersommeliers? Aanmelden kan bij Arvid Bergström of Uwe Kalms

Wat: NK voor Biersommeliers

Wanneer: Maandag 11 juli, van 12.00 tot 19.00 uur

Waar: Fortbrouwerij Duits & Lauret, Everdingen

Contact

Meer weten over het Nederlands Kampioenschap voor Biersommeliers 2022 – neem contact op met Arvid Bergström, voorzitter van het Nederlands Gilde der Biersommeliers per email. Wil je de tekst van dit artikel, stuur dan ook een email.

Arvid +31zes 12083532