Dennis Kort beste biersommelier van Nederland

Nederland heeft een nieuwe Nederlands Kampioen der Biersommeliers. Hij heet Dennis Kort (1987) en woont in Eindhoven. Zijn overwinning komt niet als een verrassing, want bij de vorige twee edities legde de biersommelier en brouwer al beslag op de zilveren medailles, ja twee keer. Dennis Kort vertegenwoordigt Nederland bij het WK der Biersommeliers in München in 2025.

Op het NK der Biersommeliers bij brouwerij De Molen in Bodegraven eindigde maandag 3 juli Bas Schampers (Breda) als tweede. Een verdienstelijke derde plaats was er voor Léon Rodenburg (Houten). Eervolle klassering waren er voor de overige drie finalisten: Yoran Zonneveld (Best, 4e), Martin ter Harkel (Winschoten, 5e) en Tom Stellingwerf (Zwolle, 6e). Het NK der Biersommeliers kende zijn derde editie en wordt georganiseerd door het Nederlands Gilde der Biersommeliers (NGBS).

Over de winnaar

Met Dennis Kort heeft het NK der Biersommeliers 2023 een van de meest ervaren sommeliers van Nederland als winnaar gekregen. In 2013 kreeg de eerste groep bierenthousiastelingen de mogelijkheid een accreditatie volgens de internationale standaard voor biersommeliers te behalen. Dennis Kort behoorde tot die eerste lichting. Naast biersommelier is hij brouwer: sinds 2012 bestiert hij in Eindhoven Oldskool Brewery. In de bierwereld kun je Dennis daarnaast tegenkomen als jurylid en ambassadeur van internationale bierkeuringen, zoals de Brussels Beer Challenge.

Dennis Kort in de finale
Dennis Kort in de finale NK Biersommelier 2023

Over de wedstrijd

Net als de voorgaande edities bestond het NK der Biersommeliers 2023 uit een vast format. De onderdelen ervan zijn het blind proeven van zes bierstijlen, het herkennen en benoemen van smaakafwijkingen in bier en een uitgebreide kennistest over brouwen, biercultuur en gastronomische mogelijkheden van bier.

De zes beste deelnemers kwalificeerden zich voor de finaleronde. Daarbij moesten ze met minimale voorbereiding een inspirerende, tien minuten durende presentatie houden over een van te voren onbekend bier. Met hun verhaal was het zaak om niet alleen de vakjury maar ook het publiek te overtuigen. De organisatie van het NK der Biersommeliers had Lydian Zoetman (Jopen bierbrouwerij), Iris van Asten (brouwerij de Molen), Carina Kelder (Brouwerij Mommeriete), de Nederlands kampioen van het jaar 2023 Hubert Hecker, Ron Stoop (Hopster Magazine) en Arvid Bergström (Voorzitter NGBS) bereid gevonden om in de jury zitting te nemen.

Over het NGBS

De derde editie van het Nederlands Kampioenschap der Biersommeliers werd op maandag 3 juli weer georganiseerd door het Nederlands Gilde der Biersommeliers (NGBS). In dit gilde zijn professionele bierkenners en liefhebbers verenigd die via de Stichting Bieropleiding Nederland (StiBON) een internationaal erkende accreditatie hebben behaald als Diplom Biersommelier. Biersommeliers zijn van waarde voor horeca en gastronomie door met hun inspiratie de brug te slaan tussen brouwers van bijzonder bier en consumenten. Ook nemen ze hun verantwoordelijkheid met voorlichting over verantwoorde alcoholconsumptie. Via StiBON hebben op het ogenblik ruim 400 deelnemers het opleidingstraject tot internationaal biersommelier met goed gevolg afgerond. Ook onder vrouwelijke bierkenners wordt de opleiding steeds populairder.

In 2024 en in 2026 zijn er weer Nederlands Kampioenschappen. In 2025 is er het Wereld Kampioenschap.