Gezocht: de beste biersommelier van Nederland (m/v/x)

Nederlands Kampioenschap Biersommelier, maandag 3 juli bij Brouwerij de Molen in Bodegraven

Maandag 3 juli organiseert het Nederlands Gilde der Biersommeliers (NGBS) in Bodegraven het derde NK. Bij brouwerij De Molen bepaalt een stevige competitie wie zich Nederlands Kampioen Biersommelier 2023 mag noemen. Samen met de winnaar van het zilver vertegenwoordigt de beste biersommelier van Nederland Oranje op het WK voor Biersommeliers in 2025.

Tripel, Hazy IPA of Imperial Stout – een biersommelier onderscheidt bierstijlen door blind te proeven. En benoemt ook wat er waarom mis is met een bier, door smaakafwijkingen te herkennen: wietlucht, karton, babykots, zweetsokken…. Daarbij heeft een beetje biersommelier gedegen kennis over brouwen en de internationale biercultuur. En draait zij of hij er de hand niet voor om met die kennis on the spot een presentatie te houden over een bier. Met minimale voorbereiding, maar wel zodat toehoorders spontaan dorst krijgen en een glas ervan willen proeven. Het is niet voor niks dat het Nederlands Kampioenschap voor Biersommeliers precies uit deze vier onderdelen bestaat.

De beste biersommeliers van Nederland meten hun krachten op maandag 3 juli in Bodegraven. Het Nederlands Kampioenschap voor Biersommeliers duurt die dag van 10.30 tot 19.00 uur. Gastheer voor dit unieke evenement is de internationaal vermaarde craft brouwerij De Molen.

De opzet van het Nederlands Kampioenschap

Tijdens het NK moeten de deelnemende biersommeliers zich in drie of vier ronde bewijzen de allerbeste van Nederland te zijn. De test op smaakstoffen is misschien wel het minst smakelijke, daarna volgt een test op de theoretische kennis. De derde ronde is het herkennen van verschillende bierstijlen. In de finale ronde mogen de finalisten een bier kiezen en presenteren aan een zes-koppige jury. Deze finale ronde gebeurd voor publiek.

400 gediplomeerde biersommeliers in Nederland

Nederland beschikt inmiddels over ruim 400 internationaal gediplomeerde biersommeliers. Daarbij is de trend dat ook steeds meer vrouwen ervoor kiezen hun kennis over bier en brouwen, verantwoorde alcoholconsumptie, proeven en smaak te verdiepen. Biersommelier kun je worden door het driedelige opleidingstraject af te leggen van Stichting Bieropleiding Nederland (StiBON). Wie het succesvol doorloopt, mag zich Internationaal Biersommelier noemen: geaccrediteerd volgens de wereldwijd geldende norm van de Doemens Academy in München.

En daarom zijn biersommeliers belangrijk

Wat hebben we aan al die Nederlandse biersommeliers? Brouwers profiteren niet alleen door de sprekende verhalen die biersommeliers over hun bieren bekend kunnen maken bij consumenten. Om zo extra belangstelling en vooral kooplust aan te wakkeren. Door kritisch te proeven helpen biersommeliers ook om de smaak en kwaliteit van Nederlands bier naar een hoger plan te tillen. Beide zaken zijn essentieel in een markt waarin onafhankelijke brouwers het steeds moeilijker krijgen.

Ondernemers in horeca en gastronomie plukken de vruchten van het werk van biersommeliers doordat zij door het verspreiden van kennis over en liefde voor bier kunnen helpen om meer geld te verdienen met bier. En als consument heb je ten slotte wat aan biersommeliers, omdat ze jou helpen meer te genieten van bier. Want hoe meer je weet over wat je drinkt, hoe meer je kunt genieten.

Kwalificatie voor het WK

Tijdens het NK voor biersommeliers gaat het niet alleen over de vraag wie de opvolger wordt van Hubert Hecker. Hij kroonde zichzelf bij de tweede editie van het NK afgelopen jaar tot kampioen. Er zijn ook tickets te verdienen voor het volgende WK in 2025 voor biersommeliers. Het NGBS vaardigt de winnaars van goud en misschien zilver af om Nederland daar te vertegenwoordigen. Het NK van 2024 bepaald mede het Nederlandse team.

Het NK Biersommelier 2023 word mede mogelijk gemaakt door een aantal geweldige partners, Craft Brouwers, De Nederlandse Brouwers, Bier & Co, StiBON, Drinkers Pub, Uthoka brouwstudio en Mitra

Wil jij als gast aanwezig zijn bij het NK voor biersommeliers? Aanmelden kan bij Arvid Bergström of Uwe Kalms

Wat: NK voor Biersommeliers

Wanneer: Maandag 3 juli, van 11.00 tot 19.00 uur

Waar: Brouwerij de Molen, Bodegraven

Contact – Meer weten over het Nederlands Kampioenschap voor Biersommeliers 2023 – neem contact op met Uwe Kalms of Arvid Bergström, per email. Wil je de tekst van dit artikel, stuur dan ook een email.

Arvid +31zes-12083532