Waterworkshop

Veelzijdige Waterworkshop bij Maximus Brouwerij in Utrecht

Drie keer is scheepsrecht. Vanwege pandemieperikelen tweemaal uitgesteld kon biersommelier Frans Ruiter zijn collega’s maandag 14 november 2023 dan toch echt verwelkomen bij de workshop rondom het thema ‘Water’. Zonder water geen bier. Over verrassende aspecten van water brachten watersommelier Mark Brons, bierhistoricus Roel Mulder en Heineken-meesterbrouwer Willem van Waesberghe boeiende inzichten.

‘Wie de kraan dicht houdt, zal nooit ontdekken hoe het water smaakt.’ Van de dichter Gys Miedema, aan wie deze woorden worden toegeschreven, heb je allicht evenmin als ik nog nooit gehoord. Maar als je erbij was, bij de Waterworkshop van het NGBS, dan beaam je dat er een grote kern van waarheid in zit. Wat valt er te vertellen over iets vanzelfsprekends als water? Behalve dan dat het qua volume het voornaamste ingrediënt is voor bier. Conclusie: veel!

Mark, de watersommlier

Geen water smaakt gelijk

Waar ook ter wereld: al het water op onze planeet bereikte het aardoppervlakte ooit in de vorm van een regendruppel. Om vervolgens door talloze aardlagen en gesteenten een plek te vinden diep in de bodem. De weg die het water aflegt, heeft gevolgen voor de smaak. Dat maakte (aankomend) watersommelier Mark Brons inzichtelijk, vooral door verschillende soorten water te laten proeven. Je hebt water, water en water: met fascinerend onderscheid qua mondgevoel, carbonisatie en smaakintensiteit. En wist je dat in de regio Utrecht hetzelfde water uit de kraan komt, als dat je kunt kopen onder het label ‘Sourcy’?

Roel over de rol van water in biergeschiedenis

Roel Mulder heeft als handelsmerk dat hij historische ‘waarheden’ over bier kritisch onderzoekt en dikwijls als mythe ontmaskert. In zijn presentatie tijdens de Waterworkshop vertelde Roel hoe brouwers in vroeger tijden zorgden voor water van goede kwaliteit voor hun bier. Daarnaast ging hij in op de gangbare verklaring voor het feit dat er in de Middeleeuwen zoveel bier werd gedronken. Dat was niet omdat water toentertijd het enige was dat je zonder gezondheidsrisico kon drinken. Vooral steden met een machtig brouwgilde hadden strenge lokale wetgeving waarmee nauwlettend werd toegezien op de best mogelijke waterkwaliteit. Dat die toch erg slecht werd, was pas een ontwikkeling uit de 18e en 19e eeuw.

Proeven

Als wereldmeesterbrouwer van Heineken weet Willem van Waesberghe alles over bier. Maar wist je dat hij als afgestudeerd geo-chemicus ook alles weet over de scheikundige componenten ervan en de rol die ze spelen bij het brouwen? In zijn presentatie ging hij uitgebreid in over de invloed van diverse chemische bouwstenen in water op het uiteindelijke bier. En via een zijweggetje deelde hij nog boeiende informatie over hoe bierliefhebbers proeven.

Willem legt uit wat je aan water kunt toevoegen om nog beter bier te brouwen.

Drie sprekers die zeer de moeite waard waren, verbreedden de horizon van de aanwezige biersommeliers over ogenschijnlijk het minst spannende ingrediënt van bier. Want ook voor water geldt: hoe meer je erover weet, hoe meer je ervan kunt genieten. Daarnaast is het altijd de moeite waard om collega-biersommeliers te ontmoeten. Daarvoor bood de Waterworkshop een prima kader, dankzij de goede zorgen van de mensen van Maximus tijdens het goed verzorgde lunchbuffet en de borrel na afloop.

Op naar de volgende workshop die hoogstwaarschijnlijk over mout zal gaan.