
Locatie
WANNEER EN WAAR?
Het vierde NKB vindt plaats op 24 november 2024 bij Brouwerij De Molen in Bodegraven.
HOE KOM IK NAAR DE LOCATIE EN KAN IK DAAR PARKEREN?
Het adres van de locatie is: Doortocht 4, 4311 DS Bodegraven.
Met het openbaar vervoer is de locatie bereikbaar via treinstation Bodegraven en vervolgens is het 10 minuten lopen naar de locatie.
Parkeren is mogelijk voor de brouwerij.
WAT IS HET TIJDSCHEMA VAN HET NK VOOR DEELNEMERS?
Het NKB24 begint om 10:00 en duurt de hele dag.
WAT IS HET TIJDSCHEMA VOOR JURYLEDEN?
De organisatie van het NKB24 heet alle juryleden van harte welkom vanaf 13:00 uur bij Brouwerij De Molen in Bodegraven.
WIE MAAKT HET NKB24 MEDE MOGELIJK?
Sponsoren zijn: Mitra, Drinkers Pub Eindhoven, Pint, Camping De Ossewei, StiBON, Brouwerij de Molen
Werkwijze
WAT ZIJN DE ONDERDELEN VAN HET NKB24?
Het NKB24 bestaat uit 4 onderdelen, drie in de ochtend en de finaleronden in de middag:
In de ochtend zijn dit:
- Aroma’s in Bier herkennen
- Theoretische toets
- Bierstijlen herkennen
In de middag vinden de eventuele halve finale en de finale plaats. De halve finale is afhankelijk van het aantal deelnemers.
WELK GLAS WORDT GEBRUIKT TIJDENS HET NKB24?
Tijdens het NKB24 wordt het Stölzle INAO proefglas gebruikt, ook wel bekend als het ISO glas volgens de StiBON opleiding.
INFORMATIE OVER DE TOETS: SMAAKSTOFFEN IN BIER
LONGLIST – Smaakstoffen NKB 2024
- 2,3-butanedione – Diacetyl (boter, filmend)
- 2,4,6-trichloroanisole – TCA (kurk, muffe kelder)
- 2,6-dichlorophenol (medicinaal)
- 3-methyl-2-butene-1-thiol – MBT (lightstruck, skunk, wiet)
- 4-ethyl phenol (verband, medicinaal)
- 4-vinyl guaiacol (fenolisch, kruidnagel)
- Acetaldehyde (emulsieverf, groene appels)
- Acetic Acid (azijnzuur, azijn)
- Benzaldehyde (amandel, bittere amandel, marsepein)
- Butyric Acid (boterzuur, babykots)
- Citric acid (zuur, citroensap)
- Dimethyl Sulphide – DMS (blikmais, tomatensaus)
- Dimethyl trisulphide (ui, gebakken ui of knoflook)
- Ethyl butyrate (ingeblikte ananas of mango)
- Ethyl hexanoate (appel, anijs)
- Ethyl Phenylacetate (honing, mede, sherry)
- Eugenol (Kruidig, kruidnagel, piment)
- Ferrous Sulphate (metaal, inkt, bloed)
- Guaiacol (gerookte vis, gerookte kaas)
- Hop Oil Extract (hop olie)
- Hydrogen sulphide (gekookte of rotte eieren)
- Infection (diacetyl & azijnzuur, karnemelk)
- Isoamyl acetate – Esters (banaan, perendrups)
- Isobutyraldehyde (granig, kiemende mout)
- Isovaleric acid – Oude hop (oude kaas, zweetsokken)
- Methanethiol (mercaptaan, afvoerputje, rottend afval)
- Methional (aardappelpuree)
- Styrene (plastics, polystyreen, piepschuim)
- Trans-2-Nonenal (papier, karton, geoxideerd bier)
- Trans,trans-2,4-heptadienal (ranzige olie, levertraan)
Voor elke juist herkende smaakstof ontvang je 10 punten; dus maximaal 100 punten totaal.
Dit onderdeel telt mee als 2/5 van het totaal van de voorronde
INFORMATIE OVER DE THEORETISCHE TOETS
Onderdeel twee is een theoretische toets waarin vragen worden gesteld rondom het thema bier en wat een Biersommelier zou moeten (kunnen) weten. De vragen hebben betrekking op verschillende thema’s: brouwtechniek, taptechniek & horeca, biergeschiedenis, kennis van bierstijlen en bier aan tafel incl. bier en spijs.
Jullie krijgen multiplechoicetest vragen. NB: bij sommige vragen zijn meerdere antwoorden goed. Heb je meerdere antwoorden goed, dan verdien je extra punten. Geef jij op een vraag meerdere antwoorden, dan telt elk fout antwoord als een minpunt. Is het tweede antwoord correct, dan kun je een pluspunt verdienen. We zijn nog bezig met het voorbereiden van de toets en voor de toetst geven wij aan hoeveel vragen meerdere goede antwoorden hebben (dat zullen er 2 of 3 zijn!)
Dit onderdeel telt mee als 1/5 van het totaal van de voorronde. En is dus het minst zware onderdeel.
INFORMATIE OVER DE TOETS: BIERSTIJLEN HERKENNEN
De deelnemers dienen 10 biertypes blind te herkennen. De bieren staan allemaal tegelijkertijd klaar. Sommige bieren zijn eventueel iets te koud voor de bierstijl. Dit is bewust gedaan. De bierstijlen die kouder dienen te zijn, hebben dan de juiste temperatuur. De andere bierstijlen worden vanzelf warmer, en krijgen dan de juiste temperatuur voor die stijl.
De glazen zijn niet afgedekt; er liggen afdekblaadjes klaar op je tafel en iedereen is vrij om deze te gebruiken. De longlist met 30 bierstijlen is hier te downloaden. 10 daarvan worden tijdens de wedstrijd geschonken.
Voor elke juist herkende bierstijl ontvang je 10 punten; dus maximaal 100 punten totaal.
Dit onderdeel telt mee als 2/5 van het totaal van de voorronde
INFORMATIE OVER DE FINALE
Bij de finale staan voor elke finalist 3 bieren (afgedekt) klaar, hieruit mag de finalist één bier kiezen om te presenteren. Dit zijn bieren van Nederlandse brouwerijen. We zorgen ervoor dat er altijd een algemeen bekend bier bij zit en een wat obscuurder bier.
De keuze is aan de finalist, ga je voor veilig of uitdagend?
WAAR LET DE JURY OP?
De finalisten gaan aan de jury, een bier serveren, proeven en presenteren. Hierbij is het belangrijk dat de finalist de jury als consument beschouwt aan wie hij het bier presenteert en serveert. De finalist wordt gevraagd om het bier te openen, aan de jury en zichzelf te schenken, het bier te proeven en aan de consumenten (spreek de jury) te presenteren.
De jury gaat op de volgende punten letten en oordelen:
Openen, schenken en serveren
Uitleg over aroma’s en smaken van het bier (je kan zelf mee proeven om te controleren)
Informatie over het geserveerde biertype en de brouwerij
Bier- en spijscombinatie passend bij het geschonken bier
Presentatie kwaliteiten
Elk onderdeel kan 10 punten opleveren met een maximum van 50 punten.
Extra informatie
ZIJN ER TOESCHOUWERS TOEGESTAAN?
Uiteraard zijn toeschouwers toegestaan. De finale en halve finale zijn open voor toeschouwers. De ochtendtesten zijn echter niet publiekelijke toegankelijk.
WIE ZIT ER IN DE JURY?
De jury bestaat 2024 uit:
Juryvoorzitter:
Henri Reuchlin (StiBon)
En verder ook Rick Kempen, Lydian Zoetman, Dennis Kort en nog een mystery jurylid.
WAAR KAN IK DE LONGLISTS VINDEN?
Onder het kopje INFORMATIE OVER DE TOETS: AROMA’S IN BIER en INFORMATIE OVER DE TOETS: BIERSTIJLEN HERKENNEN
WORD ER VOOR ETEN EN DRINKEN GEZORGD?
Alle deelnemers en juryleden ontvangen koffie, thee, een lunch en een borrel.